Medvědí česnek nejen v kuchyni

10. duben 2010  komentáře (0) Reklama

Ve zdravém jídelníčku by jistě neměl chybět česnek medvědí. Tato rostlina, která se hojně vyskytuje i na našem území, má totiž mnoho vitamínů a minerálních látek potřebných pro náš organismus.

Medvědí česnek nejen v kuchyniMedvědí česnek nejen v kuchyni

Medvědí česnek poznáme ve volné přírodě celkem jednoduše. Rostlinka, která bývá až 30 cm vysoká, má charakteristickou česnekovou vůni. Kvete během dubna až června, její název pochází z toho, že ji jako potravu k pročištění těla žerou i medvědi, kteří jsou schopni kvůli ní ujít až desítky kilometrů. Medvědí česnek má přeci jen jemnější chuť nežli česnek kuchyňský, zato jeho léčivé účinky jsou o poznání větší.

Medvědí česnek jako koření

Využití medvědího česneku jako koření je přeci jen pro mnoho domácností stále ještě velkou neznámou. Česnek medvědí lze konzumovat v syrovém stavu samotný, je vhodný i jako příloha do různých salátů. V podstatě se dá jeho použití v kuchyni vymezit tak, že tam, kde jste zvyklí používat jako koření kuchyňský česnek, tam lze použít zdravější a jemnější česnek medvědí. Je tak ideálním kořením do polévek či omáček.

Léčí a ochraňuje náš organismus

Česnek medvědí však nemusí být používán jen v kuchyni. Jeho vlastnosti jej totiž přímo předurčují k použití při nejrůznějších nemocech. Ocení jej zejména ti z nás, kteří trpí onemocněním horních cest dýchacích, nachlazením apod. Je také doporučován jako vhodný lék pro snižování krevního tlaku, kornatění cév či při žaludečních problémech. Je doporučován také jako prevence proti rakovině jícnu, žaludku či tlustého střeva.

Medvědí česnek je snad až příliš nedoceněný vzhledem k množství vitamínu, minerálům a dalším látkám, které mají příznivý vliv na náš organismus.

Jeho široké využití jako přírodního léku jej přímo předurčuje k tomu, aby se stal nedílnou součástí našeho jídelníčku.

Je ovšem třeba říct, že podobně jako jiné bylinky i medvědí česnek je nejvhodnější konzumovat v čerstvém stavu, sušením se jeho vlastnosti značně vytrácejí. Také by se měl i přes všechny svoje kladné vlastnosti konzumovat střídmě, jeho přílišné využití totiž může naopak vyvolávat průjmy či dokonce záněty ledvin. I zde tedy platí- všeho s mírou.

Plný vitamínů

Chybí - li Vám více informací o medvědím česneku, není nijak složité si je vyhledat třeba na internetu. Sami se pak přesvědčíte, že je opravdu vynikajícím pomocníkem v kuchyni, kde může plně nahradit kuchyňský česnek, ale že je také vhodný pro Vaše tělo. Obsahuje kupříkladu vitamín C, silice, minerály, jód a mnoho dalších látek, které zdravé tělo potřebuje.

Na trhu jsou dnes k dostání i tablety z medvědího česneku, které tak nahrazují medvědí česnek v měsících, kdy není možnost jej sehnat.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

1 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Přidat komentář (0)

Reklama

Čtěte také...

Klimatizace: uplatnění nejen v kuchyni.

Klimatizace: uplatnění nejen v kuchyni.

Klimatizace se stávají v posledních letech nedílnou součástí mnoha kanceláří, lidé si je ale také čím dál více pořizují i do svých domovů a kuchyní. Důvod je prostý, tyto klimatizační jednotky totiž dokáží udržovat místnosti ve stálé teplotě. Ocení to zejména ti z nás, kteří jsou poměrně choulostiví…

Odpadkové koše nejen do vaší domácnosti

Prakticky v každé domácnosti najdeme místo, kde jsou shromažďovány odpadky. Jejich tvorbě se totiž domácnost jednoduše nevyhne – prázdné obaly, použité čajové sáčky a zbytky jídla jednoduše je třeba někde schraňovat,než se všechny dopraví k popelnici


Nejen sklokeramické varné desky

Nejen sklokeramické varné desky

Stalo se vaření vaším koníčkem a rádi byste dobře pohostili své přátele či rodinu? Rádi byste přitom vařili v moderní, kvalitně vybavené kuchyni? Potom stojí za to věnovat výběru každé části kuchyně, každému spotřebiči, kousku nádobí i varné desce.

Rustikální kuchyně letí nejen na venkově

Rustikální kuchyně letí nejen na venkově

Nábytek v rustikálním stylu je v současné době hodně moderní a v moderních domácnostech doslova letí. Samotné slovo rustikální znamená v podstatě venkovský anebo venkovsky laděný. Když bychom měli hledat ještě další synonymum k tomuto slovu, tak bychom dospěli třeba k výrazu selský.