Thajská kuchyně

12. září 2010  komentáře (0) Reklama

Thajská kuchyně je jednou z nejvyhledávanějších a nejvyhlášenějších ze všech národních kuchyní. Podobně jako ve všech oblastech života v Thajsku i za jídlem je třeba hledat něco více, nejedná se pouze o, lidově řečeno, naplnění břicha, ale jídlo a jeho příprava má blízko k filozofii. Přičemž vůdčí myšlenkou je jednoduchost – přípravy, konzumace i dalších aspektů. To ovšem neznamená chuťovou prostotu. Naopak.

Thajská kuchyněThajská kuchyně

Thajská kuchyně a neobyčejné chutě

Thajská kuchyně díky pestré, ale vyvážené kombinaci surovin a koření dává vzniknout mnoha neopakovatelným chutím. A tak se konzumace pravých thajských jídel stává zážitkem na celý život. Chce-li si však člověk jako vzpomínku na své Thajsko last minute připravit doma thajské jídlo, musí pochopit právě onu filozofii. Jinak to totiž nikdy nebude pravá thajská bašta.

Směsice koření v thajské kuchyni

Last minute zájezdy do Thajska by vždy měly obsahovat ochutnávku místních jídel. Ta jsou proslulá zejména originálními směsicemi koření. Vůdčí roli zde hraje chilli. Thajsko je údajně jeho největším vývozcem. Pokud je pro vás chilli jen jediný druh koření z mnoha, vězte, že v této zemi rozlišují několik druhů. Vedle chilli pak je základem mnoha jídel i česnek a, jak by asi téměř každý uvedl, kari. Vynikající jemnou chuť dodávají jídlům i různé druhy ořechů, arašídy, kešu atd. Z masa se konzumuje nejčastěji vepřové, drůbeží a hlavně ryby a plody moře. Thajské jídlo si lze také jen těžko představit bez rýže. Opět se nejedná jen o jeden druh rýže a jediný způsob přípravy i servírování. Ke každému pokrmu patří určitý typ této potraviny. Dopřejete-li si Thajsko last minute, určitě si thajskou kuchyni užijete.

Thajská kuchyně a zelenina

Své nezastupitelné místo má v thajské kuchyni také zelenina. Bývá připravována na typické wok pánvi. I to je důkaz místní filozofie jednoduchostí. Průměrný Evropan má kuchyni plnou nejrůznějších pomůcek k vaření, a přece nikdy nedokáže připravit tak lahodné jídlo, jako kterýkoli Thajec s jedinou pánví. Zelenina se však konzumuje ve velkém i čerstvá. Je to dáno i tím, že jídla jsou opravdu dosti kořeněná. Zelenina a ovoce tak přináší tělu i jisté zklidnění. Pokud vás přepadne žízeň, rozhodně stojí za to ochutnat některý z pestré nabídky ovocných džusů. Jestliže turista zvolí variantu dovolené last minute, může si ke slevě na zájezd připočítat i to, kolik ušetří na místním jídle. Ceny jídel v bistrech i pouličních stáncích jsou opravdu nízké. Navíc se není třeba obávat jejich konzumace ze strachu z možných zažívacích potíží. Mnozí se shodují na tom, že jídlo z bister je mnohdy mnohem chutnější než ve vyhlášených restauracích.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

1 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Přidat komentář (0)

Reklama

Čtěte také...

Modernizace kuchyně: Vytvoření kuchyně na míru

Modernizace kuchyně: Vytvoření kuchyně na míru

Pokud se vám zdá, že je vaše kuchyně již zastaralá a potřebovala by kompletně zmodernizovat, stačí se obrátit na specializované firmy, které vám vypracují návrh kuchyně na míru. To přináší několik zásadních výhod.

Řecká kuchyně

Řecká kuchyně

Řecko, oblíbená turistická destinace, kterou volí mnoho turistů jako last minute zájezdy, je vedle své bohaté historie proslulé i svými pokrmy a nápoji. Stačí vzpomenout proslavené řecké tzaziky nebo metaxu. Není to však zdaleka všechno. Jako mnohé jiné pro středoevropana exotické národy i Řekové si…


Turecká kuchyně

Turecká kuchyně

Je-li vaší oblíbenou zemí pro strávení dovolené Řecko a máte-li rádi i místní kuchyni, pak vězte, že vám stejně dobře bude chutnat i v Turecku, neméně krásné zemi vyhlášené mnohými specialitami.

Kubánská kuchyně

Kubánská kuchyně

Na Kubě si přijdou na své hlavně milovníci masa. Masová jídla jsou zde totiž opravdu masová. Ačkoli se jedná o ostrovní zemi, která by měla tedy být proslulá konzumací mořských plodů a ryb, není tomu tak.