Olivový olej a jeho účinky

7. duben 2010  komentáře (0) Reklama

Olivový olej je u jihoevropských národů jako jsou Řekové či Španělé v oblibě již od starověku, tehdy jej navíc lidé využívali nejen v kuchyni jako přísadu na vaření, ale také v kosmetice či lékařství. Jejich bohaté zkušenosti jsou dodnes využívány při zpracování a výrobě oleje. Důvod, proč je tak velká obliba olivového oleje právě na jihu Evropy, je prostý. Právě zde jsou totiž nejvhodnější podmínky pro pěstování olivovníku, které potřebují ke zrání teplo, vůči němuž jsou zároveň velmi odolné. Pěstování olivovníků dnes probíhá jak ve velkých sadech, tak na rodinných ekologických farmách. Z jednoho olivovníku lze sklidit až 20 kilogramů oliv, ze kterých se pak dá vyprodukovat až kolem čtyř litrů olivového oleje.

Olivový olej a jeho účinkyOlivový olej a jeho účinky

Jaké jsou druhy olivového oleje?

Lze vymezit několik typů olivového oleje dle různých parametrů. Nejkvalitnějším je extra panenský olivový olej, který mívá zpravidla nazelenalou či hnědozelenou barvu. Je pro organismus zdaleka nejvhodnější, jeho acidita nesmí přesahovat více jak 1 %. Je-li podíl volných kyselin vyšší, avšak zároveň nepřesahuje 2%, pak se zmiňuje olivový olej. Ten se vyznačuje typickou chutí a vůní a je asi nejčastěji používaným produktem z olejů vyrobených z oliv.

Charakteristickou chuť tohoto přírodního produktu již ztrácí rafinovaný olivový olej, třetí typ, který se získává lisováním oliv pod velkým tlakem a za přidání horké vody. Oblíbený je rafinovaný olivový olej zejména u osob, které právě příliš nevyznávají charakteristickou chuť olivového oleje. Můžete jej tak používat na všechny recepty, které jen ve studene kuchyni najdete.

Nejmenší kvalitu má pak tzv. matolinový olej, který se získává z posledního lisování oliv, z jejich pecek a slupek. Používá se proto zejména na technické úcely, někdy dochází také k jeho míšení s panenskými oleji.

Léčivé účinky olivového oleje

Olivový olej má mnohé blahodárné úcinky na lidský organismus. Díky svému složení je vhodný pro všechny věkové kategorie včetně dětí., poněvadž je snadno stravitelný.

O tom, že je olivový olej zdravým produktem, není pochyb. Má příznivé úcinky prakticky na veškeré orgány těla.

Používáním olivového oleje dochází ke snižování hladiny cholesterolu, který může být příčinou srdečních a cévních onemocnění. Kromě toho rovněž dochází při jeho požívání ke snižování krevního tlaku. Je také vhodný v situacích, kdy člověk trpí chronickou zácpou, látky v něm obsažené totiž mají i mírně projímavé úcinky. Olivový olej je také šetrný k sliznici a žaludku, takže jeho pravidelným používáním dochází k vyrovnávání kyselin v těle a tím je zabraňováno překyselení žaludku a tvorbě žaludečních vředů a vředů na dvanácterníku.

Blahodárné účinky olivového oleje jsou prokázány i vůči pokožce, kdy díky blokování volných radikálů, které způsobují stárnutí kůže, chrání buňky a zpomaluje tak celý proces stárnutí kůže.

Pakliže se dostane pokožka do přílišného kontaktu se sluncem a vznikne tak nežádoucí popálenina, je olej vyrobený z oliv schopen utlumit přirozenou reakci pokožky. U starší generace navíc díky vysokému obsahu vitamínu D vylepšuje vstřebávání vápníku ve střevech, čímž dochází ke zpomalení odvápňování kostí. Ty pak nejsou tolik náchylné na zlomeniny.

Olivový olej by neměl chybě v žádné moderní kuchyni

Obecně se rovněž dá říci, že olivový olej působí preventivně proti vzniku rakovinotvorných buněk. Zabraňuje tak kupříkladu rakovině prsu, prostaty apod.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

1 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Přidat komentář (0)

Reklama

Čtěte také...

Catering a jeho výhody

Catering a jeho výhody

Plánujete svatbu, oslavu narozenin, křtiny nebo promoci? Rádi byste oslavovali bez zbytečného běhání, zařizování a starání se? Obraťte se na nejbližší společnost poskytující tyto služby, která se vám o všechno postará.

Řecká kuchyně

Řecká kuchyně

Řecko, oblíbená turistická destinace, kterou volí mnoho turistů jako last minute zájezdy, je vedle své bohaté historie proslulé i svými pokrmy a nápoji. Stačí vzpomenout proslavené řecké tzaziky nebo metaxu. Není to však zdaleka všechno. Jako mnohé jiné pro středoevropana exotické národy i Řekové si…


Tajemství patera koření

Tajemství patera koření

Skořici, kurkumu, bazalku, zázvor a rozmarýn můžeme zařadit mezi patero tajemných koření. A jaké je jejich tajemství? Nejenže nám slouží k dochucování pokrmů, ale taktéž dokážou účinně bojovat proti rakovinným onemocněním.

Medvědí česnek nejen v kuchyni

Medvědí česnek nejen v kuchyni

Ve zdravém jídelníčku by jistě neměl chybět česnek medvědí. Tato rostlina, která se hojně vyskytuje i na našem území, má totiž mnoho vitamínů a minerálních látek potřebných pro náš organismus.